Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Vaspótlás természetes forrásokból
  2023-12-18 22:24:37, hétfő
 
  A vas szervezetünk egyik legfontosabb, a vérünk vörös színét is biztosító hemoglobin alkotóeleme, és szerepe rendkívül fontos: az oxigén sejtjeinkhez való eljuttatásában, vagyis a szervezetünk teljes oxigén ellátottságában segédkezik. Ha testünk hiányt szenved belőle, az a hemoglobin szint csökkenését és vérszegénységet is eredményezhet, mely számos problémával jár. De hogyan pótoljuk, pláne természetesen, illetve miben, és mennyi vas található?

A fáradtság, kimerültség, összpontosítási nehézségek, a gyakori fejfájás, hajhullás, töredező körmök, időnkénti légszomj, fulladás, nyelési zavarok, étvágytalanság illetve a gyakori fertőzések mind-mind a a vashiány tünetei lehetnek.

Amennyiben a fentiekhez hasonló, vashiányra utaló jeleket tapasztalunk magunkon, érdemes felkeresnünk a háziorvosunkat, aki vérvétel útján megállapíthatja, hogy valóban vashiányunk van-e.

Ha igen, akkor a vashiányos vérszegénység diagnózis felállítása után az orvos általában vaskészítmények szedését írja elő - ám természetesen is tudjuk pótolni számos forrásból a vasat.

Szerencsése a vaspótlás természetesen is könnyedén elérhető számunkra: akár javasol gyógyszeres kezelést az orvos, akár nem, az alábbi, vasban gazdag élelmiszereket érdemes rendszeressé tenné a tányérunkon, hiszen szinten tartják a vas szintjén a szervezetünkben.

A felnőttek napi vasszükséglete legalább 15-18 gramm vas, ám a várandósság ideje alatt a hölgyeknél ennek a duplája is lehet!

Nézzük, melyek a főbb természetes vas forrásaink?

Mák
Számos egyéb pozitív tulajdonsága mellett a mák az egyik leggazdagabb vas forrás: 100 gramm mák ugyanis 20-24 milligram vasat tartalmaz. Nem kell feltétlenül a cukros mákos beigli, mákos tészta vagy nudli mellett maradnunk, hiszen a mák igazán sokoldalúan felhasználható: a mákos kölespalacsinta, vagy az almás-mákos köles például nagyon egészséges desszert.

Korpa, korpapehely
A búza hántolásából visszamaradt korpa, és a belőle készült korpa pehely s100 grammjában szintén 20 gramm vas található, ráadásul még rost foorrásnak, emésztésünknek is szuper. Fogyaszthatjuk kefírbe, joghurtba keverve is akár minden nap, ha diétát szeretnénk megtámogatni, vagy ha a vasat igyekszünk pótolni, akkor is remek.

Csiperkegomba
A csiperkegomba is gazdag vasforrásunk (100 grammja 10 mg vasat tartalmaz), s mellette még számos értékes ásványi sókat, foszfort, káliumot is tartalmaz. Egy nagy tányér illatos gombaleves szuper egészséges, és egészségünket megőrző étel.

Cékla
Ha súlyos vashiányban szenvedünk, akkor a vaspótló mellé a céklát is érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendünkbe, ugyanis a benne található vas könnyebben felszívódik, a zöldségben lévő bioflavonoidok segítik a vas felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Egy finom friss céklás turmix igazi “superfood", de a köretként vagy savanyúságként fogyasztott sült vagy grillezett cékla, a savanyított cékla is nagyon egészséges.

Roston sült vadhús
Köztudott, hogy a húsok is kiváló vas vas forrásnak számítanak, s köztük is az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el a listán a roston sült vadhús, melyből 100 gramm elfogyasztásával 7,8 mg vasat vihetünk be szervezetünkbe.

Tojás
Egyetlen tojásban 7,2 mg vas bújik meg, ám ha a vas pótlás miatt esszük, akkor érdemes inkább a sárgáját fogyasztanunk, mivel a tojásfehérjében lévő, ún. inhibitorok gátolják a vas felszívódását.

Hónapos retek
A hónapos retek is számos egészségvédő összetevőt tartalmaz, többek között C - és B-vitaminokat, vasat, ként, foszfort, kalciumot és káliumot is, melyek felszívódát tekintve is egymást támogatják. Fogyaszthatjuk nyersen is, a szezonjában nincs is nála jobb csempe, de a fűszeres sült retek zöldhagymával is egy igazán egészséges, tavaszi köret lehet.

Fekete ribizli
A fekete ribizli nem csak sok vasat tartalmaz (100 grammjában 4-6 milligrammot), de nagy mennyiségű karotint, B1-, B2-, E- és C-vitamint is bőséggel. Ez utóbbi kettő pedig segíti a vas még eredményesebb felszívódását.

Dió
Érdemes az olajos magvak, különösen a dió rendszeres fogyasztására is gondot fordítani, a dió 100 grammjában ugyanis 4 mg vas, és szintén számos értékes vitamin található, többek között A - és E-vitamin is, melyek segítik a vas felszívódását, de a számos pozitív élettani hatással bíró B-vitaminok, magnézium szintúgy. Egy almás zellersaláta dióval egész évben remek vitaminforrás és immunerősítő lehet.

Grillezett marhahús
A grillezett marhahús az grammjában 3,4 mg vas található, különösen a grillezett marha fartőnél olvastuk ezt az értéket. A vörös húsok egyébként köztudottan jó vas források, de a vadhúsok mint ez a számokból is látható - jócskán megelőzik a háztájiakat.

Szardínia, rák és bárányhús
A paradicsomos szardínia 4,6-os vas tartalommal, a rákkonzerv 2,8 mg-os, a roston sült bárány 1,5 mg-os vas tartalommal, az olajos tonhal 1,6-os vastartalommal rendelkezik.

Aszalt sárgabarack, szezámmag...
Az aszalt gyümölcsökkel, például az aszalt sárgabarackkal is egész jól pótolható a vas: 100 grammban 3,4 mg található. Ha müzlit, vagy egy kis délutáni nasit készítünk joghurtba kevert korpával, dióval, szezámmaggal és aszalt sárgabarackkal dúsítva, az már egy kiváló, vasban gazdag reggeli vagy uzsonna.

Természetes táplálkozással szinte lehetetlen túladagolni, a tabletták esetében is csak kivételes esetben fordulhat elő emésztési zavar, vagy vérzékenység.

Ám ha a napi szükségletet nem tudjuk fedezni a táplálkozásunkkal, akkor érdemes a vaspótlás természetes megoldásait szem előtt tartó étrendkiegészítőkhöz folyamodnunk.

Ha mindezt nem tudjuk táplálkozásunkból fedezni, akkor alkalmazhatunk vasat tartalmazó étrend kiegészítőt is, szerencsére jobbnál jobbak kaphatók ma már a piacon.

A vas felszívódására is érdemes emellett ügyelnünk: ezt elősegíthetjük elegendő C-vitamin, E-vitamin illetve béta-karotin fogyasztásával - szerencsére a legtöbb komplex vaskészítmény gyártója már erre is ügyel, ezekkel a célzott, a vas felszívódását elősegítő vitaminokkal dúsítja a termékét.

A Swedish Nutra® díjnyertes svéd étrendkiegésztő gyártó termékcsaládjának legújabb tagja, a Liquid Iron folyékony vas alapú komplexe 22 mg vasat tartalmaz folyékony formában. A vas mellett a készítményben lévő C- és B-vitaminokkal, folsavval, valamint értékes bio gyümölcsök, gyógynövények keverékével együtt segítik szervezetünket a vashiányból eredő fáradtság, kimerültség, a tanulási nehézségek és koncentrációs problémák leküzdésében.

A készítményben a vas, C-és B-vitaminok egyedülálló kombinációja támogatja a vörösvértestek képződését.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: elfogyasztásával, ellátottságában, vérszegénységet, szervezetünkben, étrendkiegésztő, tojásfehérjében, összpontosítási, kölespalacsinta, vaskészítmények, megállapíthatja, vasszükséglete, szervezetünket, háziorvosunkat, fogyaszthatjuk, sárgabarackkal, vastartalommal, táplálkozással, élelmiszereket, alkalmazhatunk, felszívódására, étvágytalanság, bioflavonoidok, elősegíthetjük, emésztésünknek, savanyúságként, felhasználható, eljuttatásában, vörösvértestek, szervezetünkbe, fogyasztásával, felszívódását, hasznosulását, fogyasztanunk, egészségünket, csiperkegomba, zöldhagymával, vérünk vörös, oxigén sejtjeinkhez, szervezetünk teljes, gyakori fejfájás, gyakori fertőzések, fentiekhez hasonló, vashiányos vérszegénység, orvos általában, vaspótlás természetesen, felnőttek napi, várandósság ideje, hölgyeknél ennek, főbb természetes, egyik leggazdagabb, cukros mákos, mákos kölespalacsinta, Swedish Nutra®, Liquid Iron, C-és B-vitaminok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png virág  Fekete István - Akác  Tavaszi kép  Nem méltó hozzád  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png nő  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akik bántanak téged  Leonardo da Vinci gondolata  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Idő  Soha ne kedvezz...  Png csokor  Hazára minden embernek szükség...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Idő  Facebookon kaptam  Png férfi  Jó éjszakát  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png cica  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Lóhere  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A televizió nem a kultúrát kép...  Nevem  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nagyi telefonál  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Adakozás  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Garai Gábor - Takarítás  Lóhere  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Esti kép  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Fehér virág  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 20  Zilahy Lajos gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Bertolt Brecht -től idézet  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Elköszönt  Png telefon  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kaffka_Margit  Éretlen vers  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Bounty krémes  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Minden harmadik... 
Bejegyzés Címkék
vérünk vörös, oxigén sejtjeinkhez, szervezetünk teljes, gyakori fejfájás, gyakori fertőzések, fentiekhez hasonló, vashiányos vérszegénység, orvos általában, vaspótlás természetesen, felnőttek napi, várandósság ideje, hölgyeknél ennek, főbb természetes, egyik leggazdagabb, cukros mákos, mákos kölespalacsinta, almás-mákos köles, búza hántolásából, belőle készült, vasat igyekszünk, nagy tányér, vaspótló mellé, benne található, zöldségben lévő, finom friss, köretként vagy, savanyított cékla, egyik legelőkelőbb, roston sült, sárgáját fogyasztanunk, tojásfehérjében lévő, hónapos retek, szezonjában nincs, fűszeres sült, igazán egészséges, fekete ribizli, olajos magvak, számos pozitív, almás zellersaláta, grillezett marhahús, grillezett marha, vörös húsok, vadhúsok mint, paradicsomos szardínia, olajos tonhal, aszalt gyümölcsökkel, aszalt sárgabarackkal, tabletták esetében, napi szükségletet, vaspótlás természetes, készítményben lévő, vashiányból eredő, tanulási nehézségek, vörösvértestek képződését, elfogyasztásával, ellátottságában, vérszegénységet, szervezetünkben, étrendkiegésztő, tojásfehérjében, összpontosítási, kölespalacsinta, vaskészítmények, megállapíthatja, vasszükséglete, szervezetünket, háziorvosunkat, fogyaszthatjuk, sárgabarackkal, vastartalommal, táplálkozással, élelmiszereket, alkalmazhatunk, felszívódására, étvágytalanság, bioflavonoidok, elősegíthetjük, emésztésünknek, savanyúságként, felhasználható, eljuttatásában, vörösvértestek, szervezetünkbe, fogyasztásával, felszívódását, hasznosulását, fogyasztanunk, egészségünket, csiperkegomba, zöldhagymával, eredményesebb, természetesen, gyümölcsökkel, vitaminforrás, vaskészítmény, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4963
  • e Hét: 29854
  • e Hónap: 61340
  • e Év: 266041
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.